INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Tips Lakukan Sekarang | Kenali Penangguhan

Posted by Helmi Suhaimi On Thursday, February 18, 2010

Pernahkah anda menangguh sesuatu tugasan atau perkara-perkara lain? Jika pernah kali ini saya ingin mengajak anda untuk bersama-sama kenali tentang penangguhan. Jika todak, TAHNIAH saya ucapkan sebab memang anda seorang yang berjaya?

Apa itu penangguhan?

Penangguhan ataupun dalam Bahasa Inggerisnya, Procrastination merupakan sesuatu yang perlu kita lakukan sekarang tetapi kita lakukan pada masa lain atas tiada sebab-sebab yang tertentu. Sepatutnya tugasan itu boleh siap dengan segera tetapi kealpaan dan kelekaan menyebabkan ia menjadi lambat untuk disiapkan.

Jika anda ingin tahu penangguhan telah membunuh lebih banyak orang daripada dadah! Penangguhan telah membunuh berjuta-juta nyawa, impian serta masa depan manusia.

Agak-agak anda mengapa saya berkata begini? Cuba anda fikir-fikirkan. Berfikir juga merupakan cara untuk melatih minda bukan?

Berapakah impian anda yang tidak tercapai akibat penangguhan? Bagaimanakah agaknya kehidupan anda pada hari ini sekiranya anda tidak menangguhkan perkara-perkara yang patut dilakukan?

Itulah harga yang anda bayar untuk penangguhan tersebut.

Daripada pemerhatian saya, ramai orang yang gagal dalam kehidupan bukan disebabkan oleh kekurangan ilmu ataupun bimbingan daripada orang lain.

Penangguhan merupakan punca utama kegagalan. Ramai orang menyalahkan takdir bila gagal. tetapi rupa-rupanya diri sendiri yang menjadikan dirinya gagal.

Perkataan-perkataan yang sering diluahkan oleh orang yang suka menangguh ialah:

* Tunggulah.
* Nantilah.
* Banyak masa lagi ni.

Banyak lagi sebenarnya. bagaimana dengan anda? Pernahkah anda ucapkan perkataan penangguhan?

Cuba anda senaraikan kata-kata yang pernah anda katakan sebagai penangguhan.

Sebab-sebab Menangguh

Salah satu sebab mengapa ramai orang suka menangguh ialah, mengelak.

Mereka tidak melakukan perkara-perkara yang patut dilakukan kerana mereka takut susah, mereka takut gagal, mereka tidak percaya akan diri sendiri dan jangan terkejut jika saya memberitahu anda bahawa ada juga orang yang menangguh kerana mereka takut untuk berjaya. (Saya ada kawan-kawan sedemikian)

Dengan kata yang lain, mereka tidak mempunyai keghairahan yang kuat untuk berjaya. Bagi mereka, kejayaan bukan satu kemestian.

Memandangkan penangguhan membawa begitu banyak keburukan kepada kita, jadi adalah penting bagi kita untuk mengetahui cara-cara untuk mengelakkan penangguhan.

Buka Minda, Buka Fikiran

0 Response to "Tips Lakukan Sekarang | Kenali Penangguhan"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini