INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Soalan Pembaca: Anti Sosial dan Tiada Keyakinan Diri

Posted by Helmi Suhaimi On Tuesday, February 09, 2010


Soalan

sy seorang yg agak antisosial dan tidak berkeyakinan diri dalam ape jua..sy tak tahu mcm mane nak perbaiki diri, dan semua ni buat sy jd tekanan..hrp boleh bantu.

Syed Azli

Jawapan

Terima kasih untuk soalan.

Ajak Sahabat Keluar

Berkenaan dengan anti sosial saya galakkan Azli untuk mulakan diri bergaul dengan orang ramai. Bergaul dengan sahabat-sahabat dan juga cari sahabat baru. Mulai sekarang cuba ajak sahabat-sahabat untuk berjumpa bersama-sama seperti makan-makan di restoran, bermain futsal sama-sama, sekadar berjalan-jalan dan lain-lain lagi yang dirasakan perlu. Expose kan diri untuk berhadapan dengan orang ramai. Sentiasa tersenyum dan bermanis muka.

Keterampilan

Keterampilan perlu jaga ya. Pakai wangi-wangian dan baju yang bersih. Namun jangan pula terlalu wangi. Nanti orang lain akan merasa bahana. Apabila pilih wangian pastikan wangian itu mempunyai bau yang sesuai. Biarlah sedap hidung menghidu aroma yang menenangkan. Berkenaan dengan baju pilih baju yang selesa kita pakai. Pastikan tutup aurat ya. Warna biarlah warna yang menarik hati. Pasti ramai yang terpikat.

Berkenaan wajah kita. Semua orang adalah cantik dan kacak. Jangan risau ya. Azli pasti seorang yang hensem. Siapa lagi yang mahu cakap kita hensem jika bukan diri kita. Dengan itu kita sendiri akan menjadikan diri kita hensem. Azli percaya? Jika Azli mempunyai misai dan janggut pastikan dicukur rapi agar tidak berserabut. Begitu juga dengan rambut. Pastikan di trim dan di sisir rapi. Jika panjang pastikan diurus dengan cantik. Biar mata yang memandang terpegun melihat Azli.

Tulis Tentang Diri

Saya faham situasi Azli yang tidak berkeyakinan diri. Namun, saya perlu juga mengetahui kenapa Azli tidak berkeyakinan diri? Pertama-tama dahulu Azli perlu menyatakan kepada diri sendiri mengapa dalam diri Azli ada perasaan tidak berkeyakinan diri. Cuba listkan atau senaraikan perkara yang Azli rasa negatif. Selepas itu cuba Azli tuliskan penyelesaian untuk lebih berkeyakinan diri. Tuliskan perkara yang boleh Azli lakukan untuk lebih ke arah positi.

Salah satu cara lagi adalah buat analisa SWOT untuk diri sendiri. SWOT adalah akronim untuk S=Strength, W=Weakness, O=Opportunity dan T=Threat. Buat betul-betul ya. Bukankah kita perlu muhasabah diri. Di sini saya mahukan Azli lebih fokus kepada kekuatan. Bukan maksud saya Azli perlu abaikan kelemahan. kelemahan perlu diperbaiki. Namun, jika Azli fokus kepada kekuatan atau kelebihan Azli akan menjadi seorang yang lebih hebat. percayalah! Sebagai contoh Azli hebat dalam melukis, gunakan lukisan sebagai ekspresi diri. Jika hebat menyanyi, serlahkan nyanyian Azli. Cuba selidik diri ya.

Lihat Di Dalam Cermin

Antara aktiviti lain adalah, sekarang Azli ambil cermin. Lihat ke dalam cermin. Apa yang Azli nampak? Saya yakin pastilah diri Azli sendiri. Sekarang berkata-kata kepada diri sendiri. Nyatakan nama Azli, minat Azli, hobi, warna kegemaran, impian kejayaan dan lain-lain lagi. Pastikan mata bertemu mata ya. Sekarang saya mahu Azli tersenyum di hadapan cermin.

Usaha Pasti Berjaya

Pada saya Azli perlu menjadi diri sendiri. Dengan mengetahui diri kita sendiri kita akan lebih berusaha untuk lebih berjaya. Harapan saya agar Azli akan berusaha sedaya mampu untuk merubah diri ke arah bermasyarakat, bersahabat serta mempunyai yakin diri yang tinggi.

Apa Bakat Anda?

Di kesempatan ini saya ingin bertanya kepada Azli, apa bakat anda? Untuk pengetahuan Azli bakat jika disedari dan digunakan dengan sebaik-baiknya akan menjadikan kita lebih terarah kepada kejayaan dan Azli pasti akan hilang sifat ketidakyakinan. Tuliskan bakat Azli.

Saya sekadar membantu apa yang terdaya kerana 'Allah tidak akan merubah nasib seseorang kecuali dirinya merubah sendiri'. Azli boleh membaca artikel motivasi di blog saya untuk lebih yakin diri. terima kasih.

Selamat mencuba dan semoga berjaya!

0 Response to "Soalan Pembaca: Anti Sosial dan Tiada Keyakinan Diri"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini