INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Cara Mengenali Minat 'Passion'

Posted by Helmi Suhaimi On Thursday, February 11, 2010


Satu soalan yang biasa namun agak sukar untuk dijawab. Bagaimanakah caranya untuk kita mengetahui passion/minat kita? Soalan ke dua, adakah kita benar-benar yakin dengan minat kita? Jangan keliru ya.


Selalu saya sebut bahawa kita patut buat apa yang kita suka... apa yang kita minat... What we are passionate in. Saya pernah membaca apa yang dikatakan oleh Oprah, katanya:

"84% antara kita tidak suka kerja yang kita lakukan! 84% of thepeople hate their jobs!"

Apa yang anda rasa? Adakah anda termasuk dalam golongan 84% ini? Menakutkan juga angka ini ya. Tetapi bila kita lihat situasi hari ini dan sekeliling, memang ada betulnya sebab ramai yang terperangkap dalam kerja yang mereka tidak suka. Masuk hari Isnin, sudah mengeluh... menunggu hari Jumaat untuk cuti. Harapan saya agar kita tidak terdiri dalam golongan ini

Satu soalan yang sering saya tanyakan adalah, bagaimanakah hendak tahu apakah minat kita?

Untuk membantu kita sesama, berikut beberapa soalan atau checklist...

what is your true passion!


* Sekiranya anda boleh lakukan sesuatu kerja pilihan anda,
apakah kerjanya?

* Apa yang anda seronok dan gembira lakukan sehingga anda tidak
sedar masa berlalu?

* Apa yang anda akan lakukan dengan suka hati, walaupun tidak
menerima bayaran?

* Apa yang anda lakukan untuk memuaskan hati anda?

* Apa yang anda lakukan yang boleh menghasilkan keputusan yang
terbaik?

* Sekiranya anda boleh menjadi idola anda/seseorang yang anda
minat, siapakah dia nya?

* Aktiviti apa yang anda rasa mudah/senang untuk anda lakukan
dan susah untuk orang lain?


(Checklist ini daripada buku Think Big oleh Donald Trump)

Oleh itu, gunakan semula soalan atau checklist di atas dan tanyalah pada diri sendiri. Muhasabah diri sendiri ya. Adakah anda lakukan apa yang anda minat? Adakah kerja seharian anda adalah passion anda?

"Mudahan kita tidak menjadi antara statistik 84% daripada mereka yang hate their jobs!"

Jadi, janganlah pula kita tersalah pilih karier sehingga mengabaikan minat berdasarkan bakat kita ya. Saya yakin anda mampu melakukannya.

Selamat berusaha.

Buka fikiran, buka minda


0 Response to "Cara Mengenali Minat 'Passion'"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini