INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Nota CINTA

Posted by Helmi Suhaimi On Thursday, February 19, 2009

Cinta pasti akan membuahkan rasa sayang antara dua insan. Kepercayaan diperlukan untuk menambah keperluan antara dua hati jiwa.

Nota-nota Cinta pasti diwarnai dengan keceriaan dan kegembiraan apabila 'dua hati menjadi satu'. Lafaz 'Aku terima Nikahnya' termaktub dalam perjanjian antara dua insan.

Dua hati menjadi satu. Satu jiwa satu rasa. Satu tujuan satu matlamat. Sayang menyayangi indah bagaikan di syurga.

Saling perlu memerlukan antara satu sama lain. Tidak pernah merasa kekurangan kerana diperindahkan oleh kelebihan satu yang lain. Namun, cinta yang menjadi jalan utama adalah cinta sejati. Cinta yang terutama dan selalu membahagiakan.

Hati merasa bahagia dengan rasa cinta sejati. Yang mana ianya hadir dengan rasa ikhlas tanpa mengharapkan balasan di dunia. Cinta yang dibina perlukan kekuatan diri, akhlak, jasmani dan rohani. Ukhwah yang dibina atas landasan kepercayaan yang kukuh membuahkan rasa cinta yang sentiasa menjaga diri, maruah dan keluarga.

Warna keindahan di dunia disemaikan dengan rasa keharmonian perhubungan murni. Cinta sejati yang sentiasa mendambakan rasa memerlukan antara satu dengan yang lain. Tiada perlu berharap kerana rasa seperti itu akan hadir tanpa kita sedari.

Hari-hari yang dilalui dirasakan sentiasa tenang. Tiada keresahan berlaku kerana ketenangan serta kebahagiaan berada di mana-mana sahaja. Ayat-ayat cinta dilafazkan untuk menyatakan rasa hati yang bergelora. Harapan yang dibina diharapkan dengan redha Nya. Jalan Cinta yang berliku-liku dihadapi dengan rasa keikhlasan hati yang mendalam.

Takdir Cinta diterima dengan redha. Tiada keluhan atas apa sahaja yang berlaku tanpa mengikut perancangan. Sangkaan baik menjadi pemerhati diri. Disyukuri atas ketentuan yang berlaku. Pengharapan agar diri dilandasi cinta yang membenarkan. Pada diri diperlukan keadilan yang sempurna.

Luahan dilafazkan dengan kesucian yang mewarni. Cinta didambakan untuk kehidupan yang dipenuhi warna-warni. Misteri hati dituntuni kecintaan yang ikhlas sejati. Dipelihara keperibadian bagaikan cahaya menerangi diri.

Bermotivasikan cinta sejati adalah keharmonian yang suci. Menyakinkan cinta hadir selalu ke dalam hati. Dipertahankan rasa cinta sejati untuk sentiasa di jaga dan di belai.

Semoga nota ini dihargai dan disematkan ke dalam sanubari. Cinta itu tersangat indah dalam meniti lumrah kehidupan. Hidup dimanfaatkan dengan kecintaan yang dilafazkan. Janganlah cinta ini dibuang dan diabaikan.

Setiap manusia memerlukan cinta. Begitu juga dengan sekalian alam.

Bercintalah...2 Response to "Nota CINTA"

 1. Anonymous Said,

  cinta pada allah dan allah akan curahkan cinta kita pada semua orang yang kita cintai

  cinta itu penting bagi setiap khalifah dimuka bumi ini

  rezi

   

 2. Cinta sememangnya sangat penting dan bermakna

   

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini