INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Entah Bila..

Posted by Helmi Suhaimi On Tuesday, February 17, 2009
Bilalah agaknya diri ini akan mencapai impian yang dirancang selama ini. Entah bila masanya akan sampai. Kadangkala terdetik di rasa hati untuk menyerah kalah. Namun, Alhamdulillah kekuatan diri ini masih ada untuk teruskan berusaha. Rasa penat lelah pasti ada dalam setiap kali mengejar impian.

Dalam ini sering terdetik untuk berjaya. Tiada perasaan untuk lari daripada impian yang telah tersemat. Segala-gala dugaan dan ujian haruslah ditempuhi dengan rasa tabah dan sabar. Kesilapan dan kesalahan dan perlakuan di renungi dan di muhasabah diri. Sesalan tidak mencukupi tanpa perubahan.

Kesilapan yang berlaku berulang-ulang kali pasti mengundang kemusnahan dalam perjalanan ke arah impian. Perkara ini telah tersemat di dalam diri. Untuk menuju ke arah kecemerlangan diri, hidup, keluarga dan segalanya memerlukan pengorbanan.

Ini semua berkaitan dengan masa. Masa untuk tercapai impian entah nampak jelas ataupun masih kabur. Namun, dengan usaha dan keringat diri pasti impian akan jelas di depan mata suatu masa nanti. Sama ada cepat atau lambat, kesyukuran pasti akan dilafazkan. Kesilapan yang lalu pasti akan tertebus.

Apabila memperkatakan kegagalan, sudah beberapa kali kegagalan ditempuhi. Namun tiada berbelah bagi untuk meneruskan usaha dalam memenuhi impian yang termaktub. Dalam setiap kejayaan hari ini pasti ada kegagalan yang berlaku pada masa lepas. Apa yang penting adalah cekal dan tabah. Sentiasalah membuat perancangan dalam setiap perkara yang ingin dilaksanakan.

Percaya pada diri adalah amat penting dalam setiap diri ini. Tanpa kepercayaan ragu-ragu pasti akan timbul. Impak yang jelas adalah menyebabkan diri menyerah kalah. Percayalah! Jangan mudah berputus asa. Kerana Islam sendiri tidak mahu umatnya menyerah kalah dan berputus asa.

Pupuklah rasa percaya kepada diri serta sabarlah menunggu masa dan ketika kejayaan yang diidam-idamkan terhidang. Perancangan dan perlaksanaan mestilah selari dengan rasa percaya. Ini kerana perlaksanaan yang berterusan menggunakan perancangan yang teliti pasti akan membuahkan hasil.

Tiada ragu-ragu di dalam diri ini untuk meneruskan kejayaan dalam impian yang diterapkan. Never give up. Dengan kata-kata ini pasti membangkitkan rasa untuk teruskan berusaha. Tanpa rasa penat lelah dan letih usaha mesti diteruskan. Strategi dalam perlaksanaan mesti di atur.

Gambaran diri dalam kejayaan satu masa nanti sering ditatapi dan diperhati. Ini pasti arah tuju yang ingin dikecapi menjadi jelas. Tiada perkara yang mustahil di dunia ini selahi kita terus berusaha dan berusaha.

Realisasikan lah kata-kata dalam diri. Bangkitkanlah rasa untuk berusaha menuju puncak kejayaan. Lambang kecemerlangan pasti akan terbukti. Kepada diri kita terus dan teruskanlah berusaha. Terapkan dalam diri untuk berjaya dan terus berjaya. Inilah lambang insan yang sering mendambakan kejayaan selaras perlaksanaan Islam.

Jujurlah pada diri dan tunaikanlah janji yang telah dilafazkan dalam diri. Turutilah perjuangan dan kejayaan tokoh-tokoh terlaksana. Maksudnya adalah mereka mengecapi kejayaan dengan usaha yang panjang. Ketika itu mereka berlandaskan cara sendiri. Ketika ini kita belajarlah cara mereka berjaya.

Bila untuk berjaya terserah kepada usaha. Selagi usaha ini jelas dan tepat, sudah pasti puncak kejayaan ditemui.

Berjumpa kita di puncak kejayaan pada satu masa...

2 Response to "Entah Bila.."

 1. naim Said,

  kegagalan adalah putik2 kejayaan.

  asal sahaja tidak pernah mengalah.

   


Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini