INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

'MIND POWER!'

Posted by Helmi Suhaimi On Wednesday, March 25, 2009

The search for MIND POWER Begins

Whatever the mind can
conceive and believe, it can achieve.
-Napoleon Hill


Minda lebih tertumpu kepada salah satu kurniaan nikmat terbaik kepada manusia iaitu otak. Ia mencerminkan perwatakan kita dalam membuat keputusan atau mencipta sesuatu. Tetapi tahukah kita yang bagaimana kita ingin memaksimakan penggunaan otak?

Kekuatan dan kekuasaan minda perlu ada dalam diri setiap individu untuk menyelaraskan perbuatan yang sentiada terbaik. Tindakan yang direalisasikan akan membawa kepada penghasilan yang berkualiti dan memberi kesan positif kepada diri kembali. Ia juga akan menumpukan kekuasaan persekitaran yang sentiasa positif di mana jua kita berada.

Pemikiran positif juga perlu diadaptasikan kepada suasana realiti. Hanya ini akan membuktikan yang mana segala apa yang difikirkan minda kita berfungsi dengan cemerlang. Segala tindakan akan tertumpu kepada perkara yang pastinya akan menghala kepada kebaikan sepenuhnya.

Jika ditanya kepada semua pihak tentang kekuatan minda ataupun IQ, ramai yang tidak mengetahui yang mana kita hanya menggunakan beberapa peratus sahaja. Pengkaji-pengkaji ada mengatakan penggunaan manusia hanya menggunakan otak tidak lebih daripada 1% sahaja. Bagaimana pula dengan 99% yang lain? Adakah patut ianya dibiarkan sahaja?

Pergunakanlah minda kita sebaiknya-baiknya. Banyakkanlah berfikir sebagai contoh bagaimana kita ingin memajukan diri serta mendapat kebaikan sehari-hari dan seterusnya. Inilah yang diperlukan kekuatan minda. Pencarian dalam aspek kekuasaan minda juga diperlukan. Pelbagai cara untuk perlaksanaan konsep kekuasaan minda.

Muzik Menjana Kekuatan dan Kekuasaan Minda

Yang terpenting adalah inisiatif kita untuk berusaha ke arah kebaikan kuasa minda. Antara perlaksanaan yang sering dijalankan adalah dengan kegunaan muzik terapi minda. Tahukah kita yang mana muzik yang tertentu menjana minda untuk untuk lebih kreatif, innovatif, berkuasa, menambah kuasa ingatan dan segala-gala elemen kebaikan.

Ia sebenarnya berlandaskan pelbagai jenis kajian yang telah dilakukan oleh pakar-pakar. Dengan ini terhasillah elemen-elemen yang digelar gelombak otak. Ia diperkatakan bahawa setiap manusia mempunyai gelombang otak tersendiri.

Ada pelbagai jenis gelombang otak dalam pengembangan kuasa minda melalui frekuensinya tersendiri. Antara yang sering diperkatakan adalah merangkumi empat (4) jenis iaitu:

Beta
Alpha
Theta
Delta
Semua jenis frekuensi yang dinyatakan membawa kepada kebaikan-kebaikan tertentu berdasarkan kelebihan masing-masing. Penjanaan minda sebenarnya memberikan kita memaksimakan penggunaan otak ke arah yang lebih cemerlang.

------------------------------------------


Beta
Secara ringkas beta adalah satu gelombang otak yang pada kadar biasa dalam keadaan sedar. Ia merupakan gelombang otak yang terjadi ketika seseorang mengalami aktiviti mental yang terjaga penuh. Kita berada dalam keadaan ini ketika kita melakukan kegiatan sehari-hari dan berinteraksi dengan orang lain di sekitar. Gelombang beta dipecahkan kepada 3 kelompok, iaitu high beta (lebih dari 19 Hz) yang merupakan transisi dengan getaran gamma , kemudian getaran beta (15 hz -18 hz) yang juga merupakan transisi dengan getaran gamma, dan selanjutnya lowbeta (12 hz ~ 15 hz).

Alpha

Ia adalah gelombang otak yang terjadi pada saat seseorang yang mengalami relaks atau mulai istirehat dengan tanda-tanda mata mula menutup atau mulai mengantuk. Kita menghasilkan gelombang alpha setiap akan tidur, tepatnya masa peralihan antara sedar dan tidak sedar. Fenomena alpha banyak dimanfaatkan oleh para pakar hipnosis untuk mula memberikan perubatan kepada pesakitnya. Orang yang memulakan meditasi (meditasi ringan) juga menghasilkan gelombang alpha. Frekuensi alpha 8 -12 hz , merupakan frekuensi pengendali, penghubung fikiran sedar dan bawah sedar. Kita dibolehkan mengingat mimpi , kerana memiliki gelombang alpha. Kabur atau jelas sebuah mimpi yang kita ingat, bergantung kualiti dan kuantiti gelombang alpha pada saat bermimpi.

Theta
Adalah gelombang otak yang terjadi pada saat seseorang mengalami tidur ringan, atau sangat mengantuk. Tanda-tandanya nafas mulai melambat dan dalam. Selain sedang diambang tidur, beberapa orang juga menghasilkan gelombang otak ini saat trance, hypnosis, meditasi dalam, berdoa, menjalani ritual agama dengan khusyu. Orang yang mampu mengalirkan tenaga chi, prana atau tenaga dalam, juga menghasilkan gelombang otak theta pada saat mereka latihan atau menyalurkan tenaganya kepada orang lain.

Bayi dan kanak-kanak rata-rata tidur lebih dari 12 jam dalam sehari. Itulah sebab otak kanak-kanak selalu dalam fasa gelombang alpha dan theta. Perlu diingat, gelombang alpha dan theta adalah gelombang pikiran bawah sedar. Oleh sebab itu, kanak-kanak amat mudah dalam belajar dan mudah menerima perkataan dari orang lain . Gelombang otak ini juga menyebabkan daya imaginasi kanak-kanak menjadi luar biasa. Ketika mereka bermain alat permainan misalnya, imaginasi mereka aktif dan permainan menjadi sangat seronok.

Gelombang otak theta juga dikenali sebagai "gelombang ajaib", karena berkaitan dengan kekuatan psikik. Berdasarkan penyelidikan para pakar, bahawa banyak terjadi kecelakaan pesawat udara, kebakaran, kecelakaan kapal laut yang mengambil nyawa ramai orang. Namun ada keanehan, beberapa orang boleh selamat. Kemungkinan ini dikeranakan ianya hampir setiap masa dalam keadaan gelombang theta. Perasaan hampir dengan Allah juga akan terjadi apabila kita dapat memasuki fasa gelombang theta. Anda mungkin pernah mengalaminya saat berdoa, dn bermunajat kepada Allah. Dengan dasar inilah dirasakan kehadiran "ihsan" dengan Allah.

Delta
Adalah gelombang otak yang memiliki amplitud yang besar dan frekuensi yang rendah, iaitu dibawah paras 3 hz. Otak menghasilkan gelombang ini ketika kita tidur nyenyak, tanpa mimpi. Fasa delta adalah fasa istirahat bagi tubuh dan fikiran. Tubuh melakukan proses penyembuhan diri, memperbaiki kerosakan jaringan, dan aktif menghasilkan sel-sel baru di masa kita tidur nyenyak.

Penemuan baru dibidang frekuensi dan gelombang otak manusia oleh Dr. Jeffrey D. Thompson dari Neuroacoustic Research, bahawa masih ada gelombang dan frekuensi lain dibawah delta, atau dibawah 0.5 hz, iaitu frekuensi EPSILON, yang juga sangat mempengaruhi aktiviti mental seseorang dalam kemampuan supernatural, seperti yang dinyatakan pada gelombang theta sebelum ini.


------------------------------------------

Sememangnya otak kita memerlukan latihan untuk memaksimakan penggunaannya. Latihan-latihan yang berterusan akan meningkatkan kemampuan kita dalam mengarahkan diri kita sendiri ke arah kecemerlangan. Pelbagai latihan untuk menjana kekuatan gelombang otak kita. Seperti yang dikatakan muzik tertentu menjadi terapi otak yang sangat baik.


0 Response to "'MIND POWER!'"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini