INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

The Future is Yours!

Posted by Helmi Suhaimi On Wednesday, March 04, 2009

Hari ini, hari esok dan hari mendatang perlukan peningkatan.

Pernahkah kita bayangkan siapa diri kita pada lima (5), 10 tahun mendatang? Adakah kita masih lagi seperti hari ini ataupun semakin baik pada hari-hari mendatang. Perubahan sememangnya memerlukan pengorbanan. Inilah dimaksudkan pada erti kata 'bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian'. Setiap kesusahan dan kepayahan pasti akan manis akhirnya.

Setiap hari pasti pelbagai perkara ingin dilakukan. Masa hadapan yang terbaik pasti menjadi impian setiap dari kita. Tanyalah kepada sesiapa sahaja. Sudah pasti pelbagai keinginan yang dimahukan pada masa hadapan. Tiada terkecuali kepada sesiapa jua. Namun, ada yang masih berkira-kira apakah kemahuan yang diimpi-impikan. Tidak kurang juga yang masih lena terbuai mimpi tanpa memikirkan apakah masa hadapan yang ingin digapai.

Ada juga yang mengatakan, "Malas lah hendak memikirkan masa hadapan. Serahkan pada takdir sahaja". Mungkin ada benar juga, kerana sememangnya takdir yang akan menentukan segala tentang kehidupan kita. Namun, diri kita sendiri perlulah sentiasa berusaha untuk menambah kebaikan kita terutamanya untuk kehidupan lebih sempurna. Janganlah sampai jika ada sesuatu yang tidak diingini berlaku kita menyalahkan takdir semata-mata. Seolah-olah kehidupan di dunia ini hanya berlandaskan takdir tanpa membuat apa-apa.

Apa sahaja yang berlaku di persekitaran haruslah diperhati dan diteliti. Masa berubah dan berlalu dengan pantas. Dengan ini pelbagai perancangan perlu disenaraikan. Hanya dengan perancangan yang teliti serta perlaksanaan dilakukan dengan bersungguh-sungguh, masa hadapan yang cemerlang pasti terlaksana.

Apabila memperkatakan tentang masa hadapan, terdetik mengenai apa yang akan terjadi kepada kita pada masa akan datang. Benarlah bahawasanya kita tidak tahu sama ada perkara baik atau buruk berlaku ke atas kita. Sebenarnya, kita boleh merancang masa hadapan kita mengikut kehendak tersendiri. Bahkan, Islam sendiri menyatakan yang mana kita mempunyai hak untuk menentukan ke mana arah tuju kita. Sebagai contoh orang yang berusaha dengan sempurna pasti akan berjaya berbanding dengan orang yang malas.

Persoalan yang timbul di sini adalah apakah yang kita inginkan di masa hadapan. Sudah pasti tiada siapa yang ingin masa hadapan yang gelap dan kesusahan. Setiap orang mahukan masa hadapan yang cemerlang dan terbaik. Ada yang mahukan kereta besar, menjadi jutawan, anak-anak yang soleh solehah dan bermacam-macam lagi. Lafazkan dan luahkanlah dengan bangga 'Aku mahu menjadi jutawan'. Dengan ini perancangan teliti dapat diatur.

Sememangnya perancangan masa hadapan amat mudah dilakukan pada bila-bila masa. Apa yang terpenting adalah perlaksanaan kepada perancangan. Di masa itulah masa hadapan yang diimpikan akan menjadi milik kita. Segala-gala yang dilafazkan pasti akan menjadi realiti. Dan di ketika itulah kesyukuran perlu dipanjatkan serta dilafazkan.

Tiada siapa boleh meramalkan apa yang akan masa hadapan. Penilaian hanya mampu dilakukan pada masa yang kita tetapkan. Di masa kini kita hanya mampu berusaha berterusan. Tiada jalan singkat untuk mencapai apa yang diidamkan. Motivasi diri harus diterapkan sentiasa.

Tiada siapa yang mampu mengubah nasib dan kehidupan kita hari ini, esok dan mendatang kecuali diri kita sendiri. Hanya kita yang bertanggungjawab untuk menetapkan siapa kita pada masa hadapan. Namun jangan dilupakan untuk berdoa, berusaha, beristiqamah dan juga bertawakkal. Keteraturan hidup mencerminkan siapa diri kita. Terpenting juga untuk sentiasa bersyukur.

Percayalah! Kita mampu mengatur masa hadapan yang lebih gemilang. Segala-galanya terletak di tangan kita sendiri. Jalan dan langkah perlaksanaan harus diperhati.

Katakanlah 'Aku mampu memperolehi jalan masa depan yang terbaik yang aku idam-idamkan'. Hanya masa yang akan tentukan.

Everyday we'll become greatest.


0 Response to "The Future is Yours!"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini