INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Berhenti Mencuri Impian!

Posted by Helmi Suhaimi On Tuesday, May 07, 2013


Hari ini ramai yang berusaha mencuri impian orang lain. Kata-kata negatif yang membunuh menyebabkan seseorang itu berhenti untuk terus berusaha mencapai impian.

Di mana lokasi yang paling sesuai untuk mencuri impian?

Jawapannya tidak lain tidak bukan adalah di sekolah. Mengapa saya berkata begini? Cuba kita ingat kembali apa yang kita belajar di sekolah?

Apa tujuan sekolah dicipta? Mari sama-sama kita fikirkan.

Percaya atau tidak, sekolah dicipta untuk menjadi lebih taat dan mengikut arahan. Arahan cikgu adalah segala-galanya. Jika kita buat sesuatu yang lain kita dianggap kurang bijak atau tidak mengikut arahan. Satu kelas mendengar kita ini orang yang degil dan tidak berpandukan arahan cikgu.

Setiap individu punya cara masing-masing untuk lakukan sesuatu. Malangnya kita diajar untuk lakukan berdasarkan satu arahan sahaja. Ini menjadikan mereka tidak kreatif dan berfikir luar daripada arahan yang mungkin berhasil.

Latihan dan pelajaran perlu berdasarkan kepada bakat dan kelebihan diri anak-anak. Untuk mereka menjadi apa yang mereka inginkan sebenarnya tidak memerlukan buku teks. Ini satu lagi isu. Kita perlu mengingati apa sahaja yang ada dalam buku teks untuk dijawab semasa peperiksaan. Hanya ada satu jawapan sahaja dan jawapan yang lain adalah salah. Gagal menjawab dikatakan gagal.

Cadangannya adalah untuk memberikan mereka inspirasi untuk menjana minda mereka berdasarkan kehidupan sebenar. Bukan sekadar teori tetapi secara praktikal. Sepatutnya 'Multiple choice questions' tiada lagi. Buat mereka untuk berfikir apa sahaja jawapan yang mereka fikirkan.

Galakkan mereka berfikir! Bukankah ini lebih menarik untuk mereka berfikir lebih jauh. Dua mitos yang dinyatakan oleh Seth Godin dalam pembentangan beliau.

Kita perlu jujur dalam perkara ini.

MITOS 1: Prestasi yang hebat di sekolah membawa kepada kebahagiaan dan kejayaan. 
MITOS 2: Ibu bapa yang hebat akan menghasilkan anak-anak yang memberikan prestasi yang terbaik di sekolah.

Kita selalu mengajar mereka untuk 'collect dots' bukan 'connect dots'. Kita menyuruh mereka jadi seperti kawan-kawan (dapat A), ikut apa yang disuruh.

Kita amat hebat dalam menilai berapa banyak titik (dots) yang mereka kumpul, berapa banyak fakta mereka ingat, berapa banyak kotak mereka telah isiskan namun kita tidak perlu mengajar untuk mereka sambungkan titik (dots).

Bukankah lebih elok untuk mengajar anak-anak kita untuk membuat keputusan.

Berhentilah dari menjadi pembunuh serta pencuri bakat dan impian. Sokong impian setiap individu sama ada sahabat, anak, kenalan, sesiapa sahaja. Markah hanyalah ilusi. Kesungguhan dan daya menilai sesuatu itu lebih realiti.

SOALAN UTAMA: WHAT SCHOOL IS FOR?

"Pergi dan buat sesuatu yang menarik dan tanyalah sekiranya perlukan bantuan".

"We are a product of industrial age."-----------------------------------------------------------------------

STOP STEALING DREAMS

Manifesto Seth Godin:
http://www.squidoo.com/stop-stealing-dreams (PERCUMA)


“We need students who can learn how to learn, who can discover how to push themselves and are generous enough and honest enough to engage with the outside world to make those dreams happen.” Seth Godin


 

0 Response to "Berhenti Mencuri Impian!"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini