INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Ilmu dan Keberanian

Posted by Helmi Suhaimi On Saturday, February 18, 2012


"Saya ada belajar tentang perkara itu tetapi tidak tahu mahu mulakan bagaimana."

"Saya takutlah untuk mencuba, nanti gagal rugi besar. Nanti apa pula orang akan kata."

Mungkin ini sebahagian dari kata-kata yang jelas memperlihatkan takut untuk mencuba sesuatu. Dalam perumpamaan bijak pandai Islam ada mengatakan, "Ilmu tanpa amal umpama pepohon yang tidak berbuah."

Risiko. Mengapa perlu takut akan risiko? Sama ada sedar atau tidak, sebenarnya  kita memandu kereta di jalanraya ada risikonya. Kita berjalan kaki ada risiko. Kita makan pun ada risikonya. Boleh dikatakan setiap apa sahaja yang kita lakukan pasti ada risikonya.

Bagaimana untuk terhindar dari risiko? Adakah caranya? Tiada cara untuk kita elakkan secara menyeluruh dan sepenuhnya dari berdepan dengan risiko. Kita cuma mampu untuk mengurangi risiko sahaja. Bagaimana pula untuk mengurangi risiko? Pada pendapat saya yang penting penting adalah dengan ilmu.

Kita disarankan untuk menuntut ilmu sehinggalah akhir hayat. Ilmu di dada pasti akan memberi pencerahan atas apa sahaja yang kita sedang atau ingin lakukan. 

Seseorang harus mempunyai ilmu dan keberanian jika benar-benar ingin berjaya. Jika mempunyai ilmu tetapi tidak berani mempraktikkan; yang mana mungkin takut kepada risiko, ia tidak membawa ke mana-mana. (vice versa) Ini menjelaskan kedua-duanya amat penting untuk menjadikan sesuatu perkara yang ingin dilakukan realiti dan memberi nilai sebenar.

Lakukan yang terbaik untuk mendapatkan hasil yang terbaik. 0 Response to "Ilmu dan Keberanian"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini