INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

EKSPLORASI BAKAT KEPIMPINAN | Bahagian Pengenalan

Posted by Helmi Suhaimi On Wednesday, November 03, 2010
Di sini, saya kongsikan bahagian pengenalan hasil tulisan untuk buku berbentuk kepimpinan.
 
Pengenalan

“Setiap kamu adalah pemimpin dan setiap kamu bertanggungjawab terhadap pimpinannya, seorang pemimpin Negara adalah pemimpin kepada rakyatnya dan dia bertanggungjawab kepada mereka, seorang suami adalah pemimpin keluarganya dan dia bertanggungjawab terhadap pimpinannya, seorang wanita adalah pemimpin dan dia bertanggungjawab terhadap rumahtangga suaminya dan bertanggungjawab terhadap pimpinannya.”
Hadis Riwayat Bukhari Muslim, Abu Daud, Al-Tirmizi dan Ahmad

Apa sahaja yang kita ingin jelaskan dan kemukakan, kita perlu membuat eksplorasi atau penjelajahan untuk lebih memahami dengan jelas pada sesuatu perkara. Percaya atau tidak yang mana kita sentiasa melakukan eksplorasi. Adakah kita tahu, yang mana untuk mengetahui apa yang ada diangkasa, eksplorasi dan penjelajahan angkasa perlu dilakukan. Malaysia pada tahun 2008 menghantar angkasawan pertama ke angkasa, Dr Sheikh Muzaffar Syukor menunjukkan Malaysia sudah memulakan eksplorasi angkasa walaupun hanya sebagai satu permulaan langkah yang kecil.

Bagaimana pula dengan saintis membuat kajian? Saintis jika ingin tahu punca atau sebab sesuatu perkara berlaku pasti mereka akan membuat ujikaji dan kajian menyeluruh. Sebagai contoh jika ada sesuatu penyakit yang baru muncul seperti selsema burung, saintis berhempas pulas dan bekerja keras untuk menghasilkan ubat-ubatan untuk merawat penyakit tersebut. Hasilnya terbukti dengan terhasilnya ubat yang mampu merawat penyakit yang timbul.

Masih tertanya-tanya apakah itu eksplorasi? Jangan bimbang, saya akan jelaskan sepenuh-penuhnya dalam bab seterusnya berkenaan dengan apa itu eksplorasi. Teruskan membaca sehingga selesai ya.

Salah satu soalan yang asas dan selalu ditanyakan ialah, adakah seseorang pemimpin itu memang sejak dia dilahirkan dia sudah memiliki bakat-bakat yang diperlukan untuk menjadi seorang pemimpin apabila dia besar kelak? Ataupun, adakah bakat memimpin itu sebenarnya bukan bakat semula jadi, sebaliknya ia adalah kemahiran-kemahiran yang boleh dipelajari oleh sesiapa sahaja yang bercita-cita hendak menjadi pemimpin?

Kita semua tahu, setiap individu mempunyai bakat semulajadi tersendiri.

Setiap individu adalah pemimpin. Namun, pemimpin yang bagaimana perlu ditunjukkan. Dengan bakat, pemimpin yang berkarisma dan mempunyai aura kepimpinan lebih dapat ditonjolkan dengan jelas.

Kita perlu elakkan, 'jika seseorang menjadi pemimpin dia menjadi pemimpin yang teruk.' Bakat kepimpinan jika dilatih dengan betul bakal melahirkan seorang individu yang berkemampuan memimpin dan dipimpin pada bila-bila masa sahaja. Setiap hari kita adalah pemimpin. Tentang gaya dan cara kepimpinannya terpulang dengan dirinya tersendiri.

Saya percaya kita perlu mendefinisikan bakat kepimpinan terlebih dahulu. Eksplorasi Bakat Kepimpinan menjelaskan kepimpinan dari segi aspek bakat. Ia perlu dieksplorasi dan dijelajah sedalam dan sejauh mana yang mungkin.

“Menerajui Kepimpinan Masa Hadapan”

Sejauh manakah persiapan kita untuk meraikan bakat kepimpinan masa hadapan? Apa yang telah kita lakukan? Kita perlu bermula mulai hari ini. Ini kerana kitalah generasi masa hadapan yang akan mencerminkan bagaimana bentuk dan acuan masa hadapan. Masa hadapan bermulai daripada hari ini.

Siapa lagi pemimpin jika bukan kita sendiri. Kita adalah pemimpin yang mempunyai banyak kuasa, visi dan misi. Kita pasti akan dapat persiapkan diri kita dengan bakat kepimpinan.

Wira-wira serta panglima-panglima perang untuk berjuang di medan peperangan akan membuat persiapan awal dari segi fizikal, mental, emosi dan peralatan. Strategi disusun dengan tertur untuk mengelakkan kemusnahan dan kerosakan kepada seluruh batalion. Arah utara, timur, barat dan juga selatan perlu diketahui dengan baik. Formasi pasukan perang juga perlu betul. Prinsip peperangan adalah tidak mengaku kalah dan terus berjuang mempertahankan apa yang perlu.

Pakar persilatan dan ilmu pertahanan diri di seluruh dunia akan persiapkan diri dengan ilmu dengan kuat. Gaya yang seimbang dengan setiap pergerakan betul mencerminkan kehebatan sesuatu ilmu pertahanan diri.

Bagaimana pula dengan kita. Adakah kita bersedia? Kita juga perlu persiapkan diri kita dengan lengkap terutamanya dengan bakat kepimpinan.Mari kita mulakan eksplorasi..

INFO: Buku ini dalam proses penulisan terakhir. Di jangka akan diterbitkan di bawah terbitan PTS Publications & Distributions Sdn Bhd. Akan Datang..


0 Response to "EKSPLORASI BAKAT KEPIMPINAN | Bahagian Pengenalan"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini