INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

BERHENTI POLIS UNTUK MENJADI PETANI

Posted by Helmi Suhaimi On Wednesday, February 19, 2014
Ahad lepas diizinkan Allah untuk bertemu dengan seorang anak muda berumur 30 tahun yang dahulunya seorang anggota polis berpangkat kopral (bahagian unit khas), gajinya RM2500 sebulan kini seorang pengusaha aka petani.


Beliau mengusahakan tanaman pisang di tanah berkeluasan anggaran 35 ekar (Subhanallah). Varietinya adalah pisang helang dan pisang berangan.

Dibantu oleh 3 orang pekerja daripada Indonesia, tanamannya kini berusia 5 bulan. Dijangka akan mula kutip hasil sebelum Hari Raya Aidilfitri.

Pelbagai cabaran dan dugaan telah beliau hadapi dengan tabah dan cekal. Sesungguhnya pemerhatian saya sendiri beliau seorang anak muda yang bersemangat waja dan berwawasan. Beliau telah berhabisan beratus-ratus ribu untuk membangunkan ladang ini, hanya hasil yang menanti. Pasaran sudah ada jangkaan kasar minimum RM1.2 juta akan diperolehi nanti.

Anak muda seperti inilah yang perlu dicontohi oleh anak-anak muda yang terpelajar di universiti untuk benar-benar berjaya. Bukankah 99% punca rezeki daripada perniagaan.

Mudah-mudahan inspirasi hebat seperti beliau dapat jadi contoh sebenar.

Jika berusaha pasti berjaya!

NOTA: Selepas kutip hasil beliau bercadang untuk usahakan cili padi di tanah 15 ekar (ladang fasa pertama). Untuk makluman beliau usahakan tanah 15 ekar dahulu kemudian bakinya.Malah beliau akan buka lebih banyak ladang.

0 Response to "BERHENTI POLIS UNTUK MENJADI PETANI"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini